Boekenboekenboekenboeken

De Engelse titels waaraan ik was begonnen – The Constant Gardener (Le Carré) en All the Light We Cannot See (Doerr) – heb ik weer dichtgeslagen. Door een flinke bups werk wil ik, wanneer ik ’s avonds nog een uurtje ter ontspanning lees, liefst in het Nederlands lezen. En dan bij voorkeur van Nederlandse auteurs, dus geen vertalingen.

Mijn Engels is namelijk nét niet fluent genoeg en zelfs in puike vertalingen struikel ik hier en daar over vertaalknobbeltjes: grapjes of dubbelzinnigheden die in het Nederlands wat scherper hadden gekund. Dat laatste kan ik wanneer ik een vertaling ‘persklaar’ maak nog corrigeren – een van de leukste aspecten van mijn werk – maar als ik zoals gezegd ter ontspanning lees, wil ik nergens over struikelen. Wil ik doorlezen. Dus houd ik het momenteel bij auteurs van eigen bodem (al heb ik altijd een Ikea-potloodje binnen handbereik).

Welke auteurs?

Door de heerlijke correspondentie tussen Sander Kollaard en Roos van Rijswijk in De Revisor ben ik met name nieuwsgierig geworden naar Kollaards werk, dus heb ik zijn Levensberichten besteld, een verhalenbundel. Ook besteld, op basis van een interview in het AD, een paar lovende recensies en omdat ik zo veel mogelijk invalshoeken op de Tweede Wereldoorlog wil hebben: Viktor, van Judith Fanto. Tevens ben ik heel nieuwsgierig naar De macht van K., van Jens Vern, en (wat minder recent, maar vanwege mijn reis door die landen, vorig jaar) Baltische Zielen, van Jan Brokken.

Wil je trouwens twee vertaalde titels lezen waarin je gegarandeerd nergens over struikelt? Afgelopen maand heb ik met ontzéttend veel plezier Stephen Kings verhalenbundel Als het bloedt (vertaald door Kings vaste vertaler Annemarie Lodewijk) en Don Winslows bundel Gebroken (vertaald door Catherine Smit) persklaar gemaakt. In Als het bloedt vind je onder andere het verhaal van een schrijver die zich afzondert om zijn meesterwerk te schrijven en daarbij hulp krijgt van een… Goed, lees zelf maar.

Lezenlezenlezenlezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.