Olle wil dj worden, sms’te m’n broer, kun jij hem pianoles geven?
Dat zag ik niet zo zitten. Ik speel zelf amper piano, ondanks al die lessen, doordat mijn linkerarm nu eenmaal niet zo vlot is als mijn rechter. En dan zou ik mijn neefje waarschijnlijk moeten leren noten lezen zodat we van bladmuziek kunnen spelen, terwijl ik zelf nog áltijd lijntjes moet tellen bij noten die boven of onder de notenbalk uit komen (doordat mijn rechter hersenhelft nu eenmaal niet zo vlot is als mijn linker).
Zelf begon ik op Olle’s leeftijd met ‘Mieke hou je vast’. Op blokfluit. Later op een CASIO-keyboardje. Maar muziek maken werd pas echt leuk toen ik Protracker ontdekte, op mijn Amiga 500. Daarna leerde ik met MIDI werken, installeerde ik Music-X – een briljant eenvoudige ‘sequencer’ – en kocht ik een Sound Canvas. Later kwam er steeds meer apparatuur bij, die ik van mijn stufi kocht, tót ik switchte naar een pc waarop alleen nog sequencers draaiden waarvoor je eerst een cursusboek door moest worstelen. Doordat ik nu niet meer vlug en intuïtief een deuntje of beat in elkaar kon flansen, verslapte mijn geduld en daarmee mijn creativiteit. Uiteindelijk heb ik al mijn apparatuur verkocht – niet wetende dat ik ooit een neefje zou krijgen dat dj wil worden.
Dus om Olle zo snel mogelijk aan het musiceren te krijgen, besloot ik het anders aan te pakken. Noten lezen? Slaan we over. Sequencers? Misschien later. Blokfluit? Hállo! In plaats daarvan heb ik een Behringer RD-6 besteld (limoengroen!) en beginnen we bij de basis: beats.
De lesboeken “Maat en Ritme” door F. van der Horst zou je ook kunnen overwegen
als je een uitdaging voor hem zoekt!
LikeLike
Ga ik onthouden, dank je. (En van harte!!)
LikeLike