Sunday At The Village Vanguard

Een van de voordelen van lp’s is dat er meer ruimte is op de hoes, en op die van Bill Evans’ Sunday At The Village Vanguard, die ik onlangs ‘nogmaals’* aanschafte, staan een aantal recensies en ‘liner notes’ van destijds. In een daarvan antwoordt Evans op de vraag waar zijn fascinatie voor zen vandaan komt:

“Actually, I’m not interested in Zen that much, as a philosophy, nor in joing any movements. I don’t pretend to understand it. I just find it comforting. And very similar to jazz. Like jazz, you can’t explain it to anyone without losing the experience. It’s got to be experienced, because it’s feeling, not words. Words are the children of reason and, therefore, can’t explain it. They really can’t translate feeling because they’re not part of it. That’s why it bugs me when people try to analyze jazz as an intellectual theorem. It’s not. It’s feeling.”

* Evans’ albums draai ik al jaren vrijwel elke ochtend op cd, maar sinds kort heb ik een platenspeler en als er één genre is dat zich het liefst laat horen vanaf vinyl is het (mits goed geremasterd) jazz.

3 gedachten over “Sunday At The Village Vanguard

 1. “therefor” moet eigenlijk “therefore” zijn (ja, eindelijk kan ik iets van jou corrigeren!)

  En dat zelfs jij “staan een aantal” schrijft in plaats van “staat een aantal” toont voor mij aan dat de taal aan het evolueren is!

  Like

  1. Dank je, aangepast!

   ‘Aantal’ combineer ik bíjna altijd met meervoud, omdat je het kunt lezen als ‘diverse’ en ‘meerdere’, maar een aantal taalpuristen zal/zullen dit niet met me eens zijn.

   Like

 2. Helder – bedankt!

  Je krijgt iets vergelijkbaars in het Frans: veel mensen schrijven bijvoorbeeld “Elle a l’air fatiguée”, wat strikt genomen fout is (“air” is mannelijk).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.