Plaaggeesten

Bij plaaggeesten denk ik allang niet meer aan Bassie & Adriaan, waarin de Plaaggeest ­– zonder tekst, immer lachend met plastic bolle wangen ­– werd gespeeld door diezelfde acteur die Hugo speelde in De Poppenkraam. Want vlak voor de wereld op slot ging, werd ik voor de zoveelste keer geplaagd terwijl ik nét een leuke vrouw leerde kennen.

Ik was in Lviv, Oekraïne, waar ik op een doordeweekse avond op pad ging met Sally Rooney in m’n kontzak. Aan een pleintje met in het midden een kastanjeboom vol peertjes vond ik een vrijwel lege kroeg met achter de bar een schoolbord waarop alle bieren stonden gekrijt. Terwijl ik het bord bestudeerde (zoekend naar een porter of stout tussen alle IPA’s), merkte ik dat de jongedame op de kruk naast me naar me keek.

‘Hi.’

‘Hi.’

Nog geen tien minuten later wist ik dat ze Natasja heette, dat ze hielp bij het restaureren van de Oud-Armeense kerk in het centrum en dat ze van hardrock hield. Het klikte zo goed dat ze me vroeg om mee te gaan naar een concert, later die maand (haar vriendje had het onlangs uitgemaakt).

‘Sure, I’d love to!’

We wisselden nummers en mailadressen uit, en omdat ze moe was van haar lange werkdag zouden we later die week verder kletsen.

Zaterdagavond zaten we aan diezelfde bar, dicht op elkaar vanwege de drukte en om elkaar te kunnen verstaan. Ze liet me foto’s zien op haar smartphone van de iconen die ze had gerestaureerd en vertelde dat de nazi’s die ruimte destijds als toilet hadden gebruikt.

Naast haar waren drie jongens komen zitten. Een van hen probeerde haar aandacht te trekken met zijn aansteker. Aan, uit. Aan, uit. Aan, uit, met een blik die ik niet anders dan als stoïcijns kan omschrijven – of nee, wacht, als teennageltrekkend stoïcijns. Zelfs toen ik hem bij zijn andere arm greep, bleef hij doorgaan met die kut-Zippo.

Ik vroeg de rekening aan de barman die net de kas aan het opmaken was – waarom, in hemelsnaam, als iedereen nog volop aan het bestellen is? – en kreeg te horen dat ik even geduld moest hebben. Zelden had ik mínder geduld.

Toen we eindelijk buiten stonden, vroeg ik haar wat die kerel van haar moest. Haar exacte antwoord weet ik niet meer, maar doordat ze het naar mijn idee met te weinig verontwaardiging vertelde, wist ik al dat de avond voorbij was.

We hebben nog één keer gemaild. Het concert werd afgelast vanwege corona.

*

Op een Milanees terras raakte ik twee jaar terug aan de praat met Kate, een roodharige Australische. Ik had net twee lichtgevend-oranje drankjes voor ons gehaald, toen de plaaggeest opnieuw opdook.

Heb je ooit, way back, dat programma gezien, ik meen op MTV, waarin een of andere Dennis celebrity’s lastigviel bij gala’s en premières door ze gênant-irritante vragen te stellen? Die, exact díé gast, maar dan tien jaar jonger, zat een tafel naast ons en begon op auditorium-volume over masturbatie te stand-uppen.

Sommige dingen kun je negeren, andere niet: einde gesprek tussen Kate en mij.

*

Via de chat had ik Edith, een alleenstaande moeder, ontmoet die net als ik enkel op zoek was naar een gezellige avond. We hadden afgesproken voor de Bijenkorf en nadat we elkaar de hand hadden geschud doken we een kroegje in.

En plots was hij daar weer. Nu in de rol van verstandelijk gehandicapte, of geestelijk minder begaafde, of elk geval een kwijlende volwassen man die tussen onze krukken in kwam staan, zijn blik op oneindig.

‘Emiel, laat die mensen even met rust,’ riep de barvrouw, maar nog geen twee tellen later stond Emiel weer tussen ons in. Edith had net genoeg tijd gehad om te zeggen dat ze het gezellig vond met me, ‘maar meer niet’.

*

Zou het bij deze drie voorvallen zijn gebleven, had ik vast nooit aan een plaaggeest gedacht, maar ik heb je nog niet verteld over de discozombie, en mijn telefoon die nooit problemen had tót ik Rowena, de vriendin van een vriendin op wie ik een oogje had, belde.

Toch maar eens kijken op YouTube hoe Bassie en Adriaan zich destijds van hun plaaggeest hebben verlost…

Een gedachte over “Plaaggeesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.